Dovlecei umpluti , 11-12 luni

Ingrediente

1 dovlecel tanar
200 gr piept de pui dezosat
1 ceapa
1 morcov
1 rosie
1 ardei
1 lingura cu varf de orez
marar
patrunjel

Preparare:
Dovlecelul se taie in jumatate, pe lungime. Se curata de seminte cu ajutorul unei linguri, apoi se spala si se lasa la scurs.
Legumele se curata de coaja si se dau pe razatoare. Pieptul de pui se toaca la masina de tocat, dupa care se amesteca cu legumele si se adauga verdeata. Aceasta compozitie impreuna cu orezul se pune la fiert intr-o tigaie cu putina apa.
Dupa ce legumele si carnea sau inmuiat putin, iar orezul s-a umflat , se ia compozitia de pe foc si se umple cu ea dovleceii.
Dovleceii se aseaza intr-o tava sau intr-un vas de yena uns cu ulei de masline, se adauga o cana de apa si se da la cuptor aproximativ 30 de minute.

Pofta buna!

Scortisoara

Acesta mirodenie este un tonic si un antiseptic , contribuind la inlaturarea oboselii si apatiei care insoteste de obicei gripa si alte infectii virale. Curatati un baton de scortisoara si adaugati-l intr-un grog dulce cand incepe raceala sau in caz de oboseala. Cel mai important constituent al sau este uleiul volatil cindamaldehida , care are un efect sedativ usor , acotioneaza drept calmant si ajuta la scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, scortisoara contribuie la digestie , la controlul bolilor si al diareii.
Este buna pentru tuse , probleme digestive , oboseala si apatie.
Se foloseste cel mai bine in panicifactie , la budinci de fructe , ceaiuri, punch si la unele preparate din carne si peste.

Un bat de scortisoara fiert in apa produce aburi de inhalare eficienti pentru sinusur infundata si tuse in piept.

Cartofi copti cu branza

Ingrediente :

2 Cartofi dulci
500 ml lapte formula
2 linguri iaurt natural
1 lingura de smantana slaba
o lingura de ulei de masilne
cateva frunze de patrujel



Preparare:

Se prepara 500ml de lapte , dupa indicatiile de pe cutie.
Se pune laptele la incalizit , iar cand este fierbinte se adauga iaurtul si smantana.
Se lasa se se raceasca , apoi se strecoara , obtinandu-se astfel o branzica de casa dulceaga.
Cartofii se spala , se usuca si se pun la cuptor in coaja
Se incearca cu furculita . Atunci cand aceasta patrunde usor in miezul cartofului , este semn ca sunt numai buni de mancat.
Dupa ce s-au racit un pic, cartofii se curata de coaja si se paseaza cu mixerul.
Se adauga branzica de casa si se amesteca in continuare.
Pentru omogenizare se pune putin ulei de masline.
La final se adauga patrujelul tocat marunt.


Pofta buna !

Crema de dovleac cu pere

Ingrediente:

o jumatate de dovleac (din acela pentru prajitura ), nu foarte mare ;
3-4 pere coapte bine
scortisoara(optional)

Dovelacul se taie pe jumatate , se curata de seminte, se feliaza ca si pepenele , si se pune intr-o tava , la cupotorul incins in prealabil . Se lasa la copt 40-45 de minute.
Se incearca cu furculita: daca este moale si se patrunde usor pana la coaja , atunci este numai bun de mancat.
Intre timp , para se spala , se curata de coaja si se fierbe , pana ce miezul se inmoaie.
Miezul dovlecului si para se pun in blender si de paseaza pana se obtine o crema fina. Se adauga scortisoara (optional) .

Pentru fluidizare , in crema de dovleac poti aduga putin lapte.
Pentru un gust mai bogat puteti adauga ceriale pentru bebelusi , pregatite conform instructiunilor de pe cutie.
Deasemenea se mai poate adauga si carnita de pui sau curcan.

Pofta buna !

Diversificare personalizata

Diversificarea alimentatiei trebuie adaptata fiecarui copil in partre. Nu trebuie grabita introducere de alimente solide inainte de 6 luni. Sistemul digestiv al sugarului fiind imatur , nu poate asimila fibrele alimentarea inainte de aceasta varsta, cea mai mare parte a acestora fiind eliminate prin scaun.
Pe vremea nostra se considera important introducerea unuor cantitati, cat mai mari de lactate si carne in alimentatia copiilor. In prezent medicii au ajuns la concluzia ca este preferabil sa se ofere copiilor alimente care contin putine grasimi, dar care sa fie bogate in surse vegetale , care contin multe vitamine si minerale.
Prea multa carne , dulucrui, mancaruri prajite, alimente inalt procesata industial, prparate tip fast food , pot duce cu timpul la diabet zaharat , la afectiuni crdiace sau hipertensiune arteriala.
O dieta echilibrata este necesara, deoarece odata cu introducerea alimentelor solide in alimentatia bebelusului se formeaza si obiceurile alimentare.
Nu exista o ordine stricta a introducerii alimentelor in dieta bebelusilor, dar exista limite de varsta considerate ca sigure in privinta tolrenatei digestive pentru un anumit aliment. Introducerea alimentelor va fi adaptata persoanlitatii sugarului in functe de toleranta lui pentru alimetele introduse.