Branza facuta in casa





Ingrediente

1,5l lapte de vaca
200 gr iaurt sau smantana(eu am avut iaurt facut in casa )

Se pune laptele la fiert (eu am avut lapte de vaca de la sat , direct de la sursa ) se aduga iaurtul/smantana si se lasa la fiert, la foc mic , pana se separa branzica de zar.


Se strecoara in tifon , se lasa la scurs si gata ... avem o branzica de casa delicioasa , numai buna de dat copiilor in perioada diversificarii sau pur si simplu de consumat de catre toti membrii familiei.
Este mult mai buna decat branzica facuta cu tablete de calciu sau cu lamaie.




Pofta buna!

Iaurt facut in casa cu 7 cereale de la milupa




Ingrediente :

200 gr Iaurt facut in casa
3 lingurite 7 cereale bio de la milupa

Se amesteca si gata este gustarea de la ora 17 sau micul dejun.

Pofta buna!

Iaurt facut in casa












Ingrediente :
daca facem pentru prima data 150 gr smantana
daca facem de ceva vreme, 150 gr din iaurutl facut anterior.
600 ml lapte .








Laptele il fierbem la foc mic, dupa ce da in colocot , il lasam la fiert cel putin 10 minute. Laptele se lasa apoi să se răcească până la 45°C
Intr-un borcan punem smantata sau iaurutl si turnam peste laptele cald. Punem capacul si lasam la cald.Eu acuma iarna il tin pe calorifer . Acesta fiind foarte cald, iaurtul e gata in cateva ore (4-5 ore ). Se vede cand e inchegat . Cu cat se lasa mai mult la cald cu atat va fi mai acru. Deci daca dorim un iaurt nu foarte acru il lasa putin, daca dorim un iaurt acru lasam mai mult timp la cald.




Iaurtul se poate pastra in frigider , timp de cateva zile.



Pofta buna!

Budinca de fidea cu branza de vaci

4 porţii x 130 g

Brânză de vaci 100 g
fidea 80 g
unt 10 g
zahăr 10 g
ou 1 buc
sare 4 g

Fideaua se fierbe în apă clocotindă cu 1 g sare. Se lasă apoi o oră în apă rece, se strecoară, se scurge bine şi se amestecă cu brânza de vaci, cu 1/2 linguriţă de unt frecat cu zahăr, cu 1 g sare şi cu albuşul bătut spumă. Se tapetează o formă unsă, în care se răstoarnă compoziţia.Se da la cuptor aproximativ 20 minute Se lasă la răcit pe masă, 10 min, ca să se poată răsturna întreagă pe farfurie.

Pofta buna!

Supă de fasole verde

2 porţii x 200 ml

Fasole verde 250 g
morcov 50 g
ceapă 30 g
unt (ulei) 30 g
roşii 100 g (sau o linguriţă bulion)
apă 1 I
sare (dupa 12 luni)
pătrunjel verde 10 g


Se curăţă morcovul şi ceapa, se toacă mărunt şi se pun să fiarbă în apă. Când zarzavatul este aproape fiert, se adaugă fasolea spălată şi tăiată în bucăţele de 2 cm. Se fierbe în continuare în vasul acoperit. Roşiile, curăţate de pieliţă şi sâmburi, se taie în felii subţiri şi se pun în supă o dată cu sarea. Se serveşte după ce s-a adăugat untul (uleiul) şi pătrunjel tocat şi s-a mai dat un clocot.

Pofta buna!

Supa de rosii

2 porţii x 200 ml


Apă 500 ml
ceapă 30 g
morcov 50 g
pătrunjel 25 g
roşii 300 g
ardei gras o bucată
orez 15 g
unt 8 g
verdeaţă tocată 5 g
sare 2 g


Curatam si spalam legumele .Ceapa intreaga , morcovul , patrujelul si ardeiul gras, taiat in felii se pun la fiert . Când legumele sunt moi se adaugă roşiile spălate, curăţate de coajă şi tăiate în bucăţi. Supa se mai fierbe 10-15 min, apoi se ia de pe foc. Ceapa se aruncă, iar celelalte zarzavaturi se pasează cu blenderul , împreună cu zeama, se pun din nou la fiert, adăugându-se orezul, ales şi spălat. Se lasă să fiarbă până se înmoaie orezul, completându-se lichidul pierdut prin evaporare. Se pune apoi sare, iar la servire se adaugă untul şi verdeaţa tocată fin.


Pofta buna!

Alimentatia la copii -dr. Mihaela Bilic



Nu sunt deacord cu ce a zis doamna doctor , comparand copii cu animalele care trebuiesc dresate. Probabil domana Bilic nu are copii , si nu stie cum e cand te trezesti cu un copil care nu deschide gura si refuza orice fel de mancare. Dar informatiile sunt utile si binevenite!

Oua fierte moi

Există trei posibilităţi de a fierbe un ou moale:
• se pun ouăle la fiert în apă rece. Când apa începe să fiarbă, se ia vasul de pe foc şi se lasă ouăle în apa fierbinte încă 2-3 minute;
• se pun ouăle în apă clocotindă şi se lasă să fiarbă încă 3 minute şi jumătate (pentru un albuş mai moale) sau 5 minute (pentru un albuş mai închegat);
• când apa dă în clocot se adaugă ouăle şi se ia vasul de pe foc, lăsându-l acoperit 6-8 minute.
Pentru a întrerupe coagularea, ouăle fierbinţi sunt puse sub un jet de apă rece. In acest caz, se pot coji mai uşor. Ouăle fierte moi nu se dau copiilor sub un an.

Supa crema de morcovi cu lapte

2 porţii x 200 ml

apă 500-600 ml
morcovi curăţaţi 200 g
lapte formula 200 ml

Morcovii spălaţi şi curăţaţi, se taie în bucăţi mărunte, se pun în apă şi se fierb 1 oră, apoi se iau de pe foc şi se dau prin blender. Piureul rezultat se amestecă în 200 ml zeamă în care au fiert morcovii. Se adaugă laptele, şi se mai dă un clocot.

Pofta buna!

Supa crema de cartofi

Supă cremă de cartofi (2 porţii x 200 ml)

Ingrediente :
400 ml apa,
200 g cartofi curatati
30 g ceapa
5 g unt
50 ml lapte
10 gr patrunjel


Cartofii spălaţi, curăţaţi şi tăiaţi felii se fierb în apă împreună cu ceapa întreaga, decojită şi spălată. Când sunt bine înmuiate , se scoate ceapa si se arunca. Cartofii ii pasam cu blenderul sau printro sita , se pun untul şi laptele şi se mai dă un clocot. La sfârşit se adăuga pătrunjel fin tocat.

Pofta buna!

Supa de cartofi 10 luni

Supă de cartofi (1 porţie = 200-250 ml)

500 ml apa
100 g cartofi
25 g morcovi
10 g ceapa
10 g patrunjel(radacina)
5ml ulei
10 g samantana(iaurt) ( optional)

Se pun la fiert apa cu uleiul. Cand da in clocot, se adauga morcovul si radacina de patrunjel , curatate si spalate (eventual date pe razatoare ) . Cand sunt fierte pe jumatate se adauga cartofii, curatati, spalati si taiati cubulete si ceapa tocata marunt. Se fierbe pana cand cartofii sunt bine patrunsi , fara sa se sfarame. La sfarsit , se adauga verdeata si cine doreste smantana(iaurtul).

Pofta buna !